4gamers.be

[HANDS-ON PREVIEW] FIFA 15

Door SenZ, 19-06-2014 00:02

Emotie in FIFA 15


Nog voor E3 plaatsvond mochten we al naar Parijs om een eerste blik te werpen op Fifa 15, de nieuwste stap in de gekende EA-franchise. We trokken ons Belgisch voetbaltruitje aan en de rest van de aanwezigen kon al meteen met de daver op het lijf aan de aftrap komen.

De eerste voorstelling van Fifa 15 is naar verluidt een game die op dat moment zowat 50 à 60 % is afgewerkt, volgens Nick Channon en Sebastien Enrique. Belangrijk voor beide heren is dat het spel zowel op pc als op console hetzelfde aanvoelt qua ervaring. Daarbij wil men verderbouwen op wat Fifa 14 al wist te presteren. Die game wist qua reviewscores best hoge scores neer te zetten (gemiddeld 86 %), maar men wil natuurlijk steeds hoger mikken en dat is waarom men bij Fifa 15 weer een heleboel aanpassingen klaar heeft staan.

Fifa 15 screenshot

"Emotie" is zowat het codewoord van deze nieuwe voetbalgame, want de speler moet betrokken worden bij de game en je moet het spel "voelen". Weg met de scripted events uit het Fifa-verleden. De artificiële intelligentie is weer wat slimmer geworden en op een interessante manier aanwezig. Zo houden ze meer rekening met tactische plannen en krijg je te maken met 22 spelers en niet met vaste stramienen, liet men weten. De fysieke paraatheid, de intensiteit en de emotionele status van de spelers hebben nu ook invloed op het spelletje. Zo kan het zijn dat een doelman die een owngoal veroorzaakt, plots de volle laag krijgen van zijn teamgenoten. Net dat soort emotie op het veld zou een sterkere band tussen de gamer en het spel moeten opleveren. Ook de commentatoren maken gebruik van deze situaties om dynamischer te reageren, al moeten we het nog altijd zonder Belgische commentatoren stellen (al zullen sommigen dat net toejuichen).

De speelstijl is elk jaar anders en deze keer moesten we tijdens de hands-on echt wennen aan de besturing. FIFA 15 is echter zó anders dat die gewenningstijd iets langer duurt. Beide producers stelden ons gerust dat naast de grafische vooruitgang of aanpassingen in belevenis, de gameplay blijft primeren. De voetbalregels zijn statisch, maar dankzij een slimmere AI moet je meer en meer je hoofd bij de bal houden.

Fifa 15 screenshot

Dit jaar krijg je daar ook nieuwe mogelijkheden voor. Zo kan je de binnen- en buitenkant van de voet hanteren, wat zorgt voor extra bewegingen en dribbels. De bal draait en bij elke aanraking heeft de hoek een belangrijk effect op de slaagkansen van de doelpoging of passeerbeweging. Spelers kijken ook beter naar elkaar, waardoor de looplijnen realistischer worden. De frustratie door een lange bal richting niemandsland zou als sneeuw voor de zon moeten verdwijnen. Er zijn ook nieuwe kunstjes beschikbaar om de verdediger met het schaamrood op de wangen achter te laten, al vergen deze ook weer heel wat oefening. In welke modi we alle vernieuwingen kunnen proberen kwamen we niet te weten, want daar “mocht men niets over zeggen”.

Het team achter FIFA heeft zoals gezegd ook werk gemaakt van de totale voetbalbeleving. Emoties leven namelijk ook bij de toeschouwers. Zo zullen zij minder actief zijn bij een wedstrijd zonder inzet op het einde van het seizoen. Daarnaast zijn de herhalingen ook samengesteld uit de volledige wedstrijd en niet enkel uit de doelpunten. De spelers op het groene veld zien er ook beter uit. Vroeger zag je hier en daar wat rare hoeken of een Cristiano Ronaldo met een buikje, maar dat is definitief verleden tijd. Je krijgt de controle over echte atleten en dat oogt een pak realistischer.

Fifa 15 screenshot

Naast de spelers kreeg de arena ook een leuke update. Het grasveld lijkt tot leven te komen en elke looplijn of sliding laat sporen na. Een truitje kan er na een wedstrijd vol modder en regen dus nooit meer maagdelijk wit uitzien. Ook de rand met reclameborden bestaat nu uit lichtreclames, zoals in de echte stadions. Het is misschien slechts een klein detail, maar de combinatie van al deze factoren zorgt ervoor dat Fifa 15 er realistischer uit ziet dan ooit tevoren. Men is blijkbaar al 18 maanden bezig om deze technologie op punt te zetten (ruim voor Fifa 14 dus) en dat moet nu tot uiting komen in Fifa 15.

Conclusie

Emotie is zowat het codewoord van deze Fifa 15, gaande van de spelers, de acties, de supporters en uiteindelijk (hopelijk) ook de gamer. Met tal van verfijningen op zowat elk vlak duwt men de franchise weer dat tikkeltje verder. Deze game lijkt de voorganger van het veld te zullen dribbelen, al moet je wel even wennen aan de aangepaste besturing.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.