4gamers.be

The Lego Movie Videogame

Door GuerrillaDawg, 26-02-2014 15:06

Filmisch gevoel in The LEGO Movie Videogame

[gespeeld op PS4]


Een spel dat zich baseert op LEGO moet er altijd voor zorgen dat het de authenciteit van het stuk speelgoed kan behouden, iets waar The Lego Movie Videogame absoluut geen probleem mee heeft. Het is sowieso al gebaseerd op het speelgoed, maar is daarnaast ook nog eens gebaseerd op een film die op zijn beurt opnieuw gebaseerd is op datzelfde stuk speelgoed. Materiaal voor een Christopher Nolan-film, nee? 

The LEGO Movie Videogame screenshot

Elke dag dezelfde muziek, dezelfde televisieserie en hetzelfde werk uitoefenen. Het is een realiteit waarmee de inwoners van Bricksburg dagelijks moeten leven. Zelf hebben ze daar geen probleem mee. Integendeel, ze zijn tevreden met hun levensstijl en beseffen niet eens dat het ook anders kan. De originaliteit is dan ook ver zoek sinds het moment dat de meesterbouwers doorheen de verschillende werelden het zwijgen werden opgelegd door de kwaadaardige krachten onder leiding van Lord Business. 

De routine die de inwoners van Bricksburg dagelijks volgen kan je eigenlijk wel vergelijken met het basisconcept van The Lego Movie Videogame. Dat is namelijk nog altijd hetzelfde als Lego Star Wars, een spel dat ondertussen ook al zo'n negen jaar oud is. Je moet dus nog steeds levels doorkruisen waarin je zoveel mogelijk studs (de LEGO-geldeenheid, nvdr) probeert te verzamelen, puzzels oplost en vijanden afmaakt. Dat doe je ditmaal met Emmet, de protagonist uit de film. Samen met een groep meesterbouwers, waaronder Batman, neem je zo de strijd op tegen een horde robots, een corrupte politie-agent en Lord Business zelve.

The LEGO Movie Videogame screenshot

De manier waarop dat gebeurt is dus vrij vergelijkbaar met andere LEGO-games, maar uiteraard zijn er wel een paar dingen aangepast en krijgen we ook nieuwe zaken te zien. Zo kan Emmet zijn expertise als arbeider gebruiken om Legosets te bouwen, een nieuw soort minigame die wat meer interactie biedt tot het bouwen van een Lego-object. Je krijgt te zien hoe een bepaalde set wordt opgebouwd en af en toe wordt er dan gevraagd wat het volgende stuk LEGO moet zijn, waarna je de keuze krijgt tussen acht verschillende Lego-stukjes. Het is best leuk gevonden en het is ook tof om te zien.

Anderzijds heb je nu ook enkele 'freefall-momenten' waarbij Emmet bijvoorbeeld in een diepe put naar beneden valt of in de Far West naar beneden rolt terwijl je objecten moet ontwijken en studs kan verzamelen. Verder gebeurt het ook meermaals dat je on-rails een voertuig bestuurt, terwijl een tweede karakter bijvoorbeeld bepaalde handelingen moet uitvoeren om zo verder te geraken. Ook kan je soms drie objecten ontmantelen om er dan met een meesterbouwer iets nieuws mee te maken, een simpele toevoeging die wel leuk weet om te springen met het thema van de film. Het zijn dingen die misschien geen potten zullen breken, maar het weet de repetitiviteit wel vaak te breken.

The LEGO Movie Videogame screenshot

Daarnaast is de spelwereld ook wat aangepast. In de laatste paar games had je echt een open spelwereld - denk maar aan Middle Earth in Lego Lord of The Rings en Marvel New York in Lego Marvel Super Heroes. Dat is nu teruggeschroefd naar een hub-wereld met vijftien levels, gespreid over vijf verschillende zones. Dat zorgt ervoor dat het gameplay-segment naast het verhaal ietwat ingekort is. De zoektocht naar alle geheimen, vrij te spelen karakters en rode blokken is zo een stuk makkelijker, een keuze die niet meteen negatief hoeft te zijn. De release van deze game valt namelijk tussen Marvel Super Heroes en The Hobbit, twee LEGO-games die wél een open spelwereld hebben en dusdanig veel langer zijn. Of dat echter de reden is, daar zijn we niet zo zeker van, maar het zorgt er in ieder geval voor dat je minder snel bent uitgekeken op de games.

De humor is trouwens ook weer sterk aanwezig. Het moet natuurlijk wel gezegd worden dat een groot deel grappen rechtsstreeks uit de film komen en dat is misschien wel teleurstellend voor mensen die de film al hebben gezien, maar Traveller's Tales voorziet de speler gelukkig ook van hun eigen stijl humor. Zo wordt Batman altijd depressief als hij ergens komt met te veel kleurrijke blokjes, maakt Vitruvius (een blinde magiër) grapjes terwijl hij over een richel loopt die niemand anders durft te bewandelen en maakt Emmet steeds bizarre creaties uit Legoblokjes die vaak op niets trekken.

The LEGO Movie Videogame screenshot

Visueel is Lego The Movie Videogame één van de mooiste LEGO-games op dit moment, een prestatie die meteen de kracht van de nieuwe consoles in de verf zet. De Full-HD resolutie en de prachtige beeldkwaliteit zorgt ervoor dat we ons soms in de eigenlijke film wanen. De kleuren spatten bijna van ons scherm als we de kleurrijkere zones van de game betreden. 

Een ander belangrijk element is dat alles nu gemaakt is uit Legoblokjes. Echt alles. In vorige games was er altijd een balans tussen Lego en de realistischere stijl van het bronmateriaal. Gezien deze game gebaseerd is op een Lego-film, is het dus wel leuk dat er aan dit detail gedacht werd. Erg indrukwekkend, zeker als je weet dat het nog steeds duidelijk is wat je nu kan verwoesten en wat niet, al mogen we niet vergeten dat er soms wel eens een grafisch foutje te bespeuren valt.

Conclusie

The Lego Movie Videogame is een traditionele, doch leuke toevoeging aan de reeks. Het gemis van een open spelwereld maakt het misschien minder lang vergeleken met de laatste games, maar het zorgt er ook voor dat je minder snel bent uitgekeken op de Legogames, zeker gezien er binnenkort weer eentje zit aan te komen. Het verhaal is boeiend genoeg, maar is wel één grote spoiler als je de film nog niet hebt gezien. Anderzijds is het verhaal in de game wellicht minder interessant als je de film al wel hebt gezien en de grappen al een keer hebt gehoord. Een punt waarmee je best rekening houdt. Audiovisueel gezien kunnen we tenslotte niet klagen, de game ziet er erg gelikt uit en doet ons vaak denken aan de eigenlijke film. Enkel een glitch her en der weet soms roet in het eten te gooien.

Positief

  • Brengt wat nieuws naar tafel...
  • Leuk verhaal...
  • Grafisch mooi uitgewerkt
Score
79/100

Negatief

  • ...maar niet bepaald baanbrekend
  • ...maar minder interessant eenmaal je de film hebt gezien
Grafisch
85%
Geluid
80%
Fun
75%
Gameplay
75%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.